Kavan Davies Architecture Ltd

 
Address   Kavan Davies Architecture Ltd
1st Floor
7-11 Temple Street
AYLESBURY
Buckinghamshire
HP20 2RN 
 
   01296 431161   
   01296 435681   
Email   kdtect@gmail.com  
Contact   Mr Bryan Stanley Davies 

 Further information >>
 
1: Project NameReplacement house
Dates: 2002 - 2004
Location: Long Crendon 
Gross Area: 250 to 499 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - One-off Houses
 
Key Services:
Architects' Service & Fee Advice,  Byelaw Requirements,  Contract Administration,  Full Architectural Service
 
Description:
The replacement of an existing house with gross settlement problems with a new substantial modern "Victorian" symmetrically bayed brick and stone detailed structure under a tiled roof.
 
2: Project NameExtensions, conversion, and adaptations
Dates: 2001 - 2003
Location: Stewkley 
Gross Area: 500 to 999 sqm 
Sectors:
Conservation - General,  Houses and Housing - Conversion & Extensions,  Landscaping - Gardens
 
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
This project took the form of the client's wishes to expand the existing house (a row of small plain tiled roofed cottages) by way of converting the existing barn close to the cottages and lnking them to this barn. The barn converted easily into two floors accommodating the main kitchen and utility wing of the house with the new staircase and master suite and the remainder of the accommodation came from the new linking building planned to house another guest suite, a dining hall and the reformation of accesses into the old cottages. A final extension to the old cottages by one bay of accommodation provided the perfect solution in provising approximately 5600ft2 of accommodation from the development. The other set of separated existing garages, which had been previously poorly converted from brick-drying sheds, were reconverted and extended to form a decent leisure and garaging complex to round off the development which took two phases of construction to accomplish.
 
3: Project NameAlterations and extensions to link cottage
Dates: 2002 - 2003
Location: Haddenham 
Gross Area: 100 to 249 sqm 
Sectors:
Conservation - General,  Houses and Housing - Conversion & Extensions
 
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
A very small two-up and two-down C17 wychert constructed cottage in a Conservation Area was carefully altered and extended to creat a virtual facsimile cottage about 20 feet away from the existing structure which was then extended itself between these two buildings to create accommodation and a small courtyard linking the private side of an existing walled courtyard and the street along which the house was built. The site was only about 24 foot wide but had depth to the plot and still managed to provide three bedrooms, a shower room and a bathroom, a family kitchen, a living room, dining room and family room, a small study area, two courtyard gardens and car-parking spaces.
 
4: Project NameExtensions and renovations to listed cottage
Dates: 2002 - 2004
Location: Nether Winchendon 
Gross Area: 100 to 249 sqm 
Sectors:
Conservation - General,  Houses and Housing - Conversion & Extensions
 
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
The existing cottage, an early C17th wychert walled (and probably originally thatched) building nestled into the landscape with a set of garage and store buildings behind the house. The new scheme provided for the removal of the existing rear store and garage buildings and their reconstruction in a raised courtyard higher up the slope well behind the house which provided a retaining wall to encompass a courtyard into which a new rear two-storey slate-roofed extension was built adjoijning the old cottage with access from both the ground and first floor. The old front entrance was abandoned for a new side entrance into the new wing with its own hallway, cloakroom and master bedroom suite upstairs. A major landscaping scheme was completed to link the former front and side westerly gardens to the access garage courtyard rising land to encompass the whole site.
 
5: Project NameConjoining of listed separate terraced houses
Dates: 2003
Location: Aylesbury 
Gross Area: 100 to 249 sqm 
Sectors:
Conservation - Georgian Buildings,  Conservation -Victorian Buildings,  Houses and Housing - Conversion & Extensions
 
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
Two late Georgian three storey terraced homes, separate by their inter-dependant party walls, were conjoined previously and the scheme was engineered and designed to finalise the kitchen extension between the two homes in a little glazed extension inside the existing rear courtyards off the old gardens enclosed by high walls. The scheme also fitted a new bathroom into the attic of one of the terraces and formed a general subject for restorations of the stuctures. The attic conversion scheme was won at appeal after the matching back dormer was refused in the first instance by the planners at Aylesbury Vale district council but this decision was overturned when the Inspector agreed that the new dormer concerned did no demonstable harm to the existing listed terraced houses.
 
6: Project NameRenovations and new kitchen in listed barn
Dates: 2003
Location: Penn 
Gross Area: 250 to 499 sqm 
Sectors:
Conservation - Timber Framed Structures,  Houses and Housing - Conversion & Extensions
 
Key Services:
FFE (Furniture, Fixtures & Equipment),  Full Architectural Service,  Furniture Design,  Interior Design,  Lighting Design,  Listed Building Advice,  Project Management
 
Description:
The original Grade II listed barn had been converted quickly, and not very well, in the 1970s and more work had been done during the 1980s. The internal spaces were cellular (as timber-framed barns are) and the scheme requirements were that the design should attempt to install a new kitchen, provide an extra bedroom and a new master bathroom with as much opening up internally of the old structures to be able to see through from room to room in the living spaces through the timbered posts and beam bays. The configurement of the existing enclosures between the posts and bays was radically altered in the ground floor, and somewhat in the first floor, to open up the timbered structures to give openess and transparency by dint of special lighting effects and designs within the enclosures of the purpose-built kitchen in order to allow this transparency. The design used lighting "walls" to obliterate the solidity of separations, and double-glazed windows between the frames that were fitted with blinds to allow privacy when required - and openess when not.
 
7: Project NameExtensions and landscaping to listed house
Dates: 2003 - 2005
Location: Waterstock 
Gross Area: 250 to 499 sqm 
Sectors:
Conservation - General,  Conservation - Timber Framed Structures,  Houses and Housing - Conversion & Extensions,  Landscaping - Gardens
 
Key Services:
Full Architectural Service,  Interior Design,  Master Planning,  Project Management,  Reclamation,  Refurbishment
 
Description:
The listed farmhouse and curtilage had been built over the intervening four hundred years and was originally the main farm at Waterstock with a redundant piggery built by the Victorians, stables, a thatched outbuilding for carts and the main farmhouse with its various extensions over the period of years. The listed piggery had been converted by the practice three years ago for leisure use with the adjacent pool and landscaping (project costs of about £150,000) and the brief this time was for the expansion by extension, and renovation, of the farmhouse (now a residence without farm use at all) with a view to providing a new master bedroom suite, and more living accommodation generally. The scheme provided for the extension of the house into the western flank with a new main central oak staircase gaining access through the existing dining hall and first floor hallway to the new accommodation upstairs, whilst adding new ground floor accommodation which entirely reconfigured the entrance position of the existing house by regrouping the internal circulation around the house to shorten the extraordinarily long routes which existed originally. The house now has a complete sun-dial orientation with views internally out to the surrounding gardens of the property and with a new western courtyard and water feature.
 
8: Project NameGrade II listed barn conversion for client's use
Dates: 2003 - 2004
Location: Tring 
Gross Area: 100 to 249 sqm 
Sectors:
Conservation - Barns, Mills & Oast Houses,  Conservation -Victorian Buildings,  Houses and Housing - Conversion & Extensions
 
Key Services:
Conservation & Restoration,  Full Architectural Service,  Interior Design,  Listed Building Advice,  Lottery/Grant Bid Advice,  Project Management,  Refurbishment
 
Description:
The barn is part of a group of courtyard enclosing barn buildings, of single and two storey storage barns and stables, built by the Victorians to serve a Georgian house closeby. The client wished to convert one of the two-storey, brick-built barns, closest to the house, and attached to the lower stables, to be used to put up guests at week-ends and, possibly, for use by family helpers and child-minders. The grade II listed building has a high plain clay pegged tiled roof over a magnificent main barn room with three bays of trusses on the first floor for the new combined living room and kitchen (over existing garaging) and the scheme added this room to a scheme which enabled the conversion of the rest of this two-storey element for a bathroom, a main bedroom, and a spiral access staircase to the lower level used for another bedroom and a shower room with a separate access into the courtyard below. This lovely setting with the house now fully converted (and awaiting the defects period) now faces over the gorgeous countryside to the east in the first floor, over the gardens at the back, and into the courtyard of barns from downstairs.
 
9: Project NameAlterations, renovations and extension to Rectory
Dates: 2003 - 2004
Location: Whatcote 
Gross Area: 500 to 999 sqm 
Sectors:
Conservation -Victorian Buildings,  Houses and Housing - Conversion & Extensions,  Houses and Housing - One-off Houses
 
Key Services:
Conservation & Restoration,  Full Architectural Service,  Interior Design,  Refurbishment,  Remedial Work
 
Description:
The large stone-built Old Rectory at Whatcote, next to the church- of course-, still had the large "green baise door" separating the formal side of the house from the servants's quarters; the house had been left alone for 50 years with minimal disturbance but was not listed. The brief was to modernise the house and to make it more acceptable for full and more open family use, add bath and shower rooms, renovate and extend the internal accommodation, make changes to provide a separate annexe for guests, and generally to repair and renovate the building envelope to give it a longer life without the need to maintain it at every turn of the seasons. The internal parts of the house were carefully replanned to provide a separate spiral staircase to make the access easier at the back core of the house at each of the three floor levels, to remove the old staff staircase to increase the size of the kitchen, to open the house up to the splendid western countryside views, to make it all much brighter and to link the new circulation into the ground floor rooms with a redesigned central hallway which acted as a cruciform between these spaces. Two small extensions were added, firstly for a back porch and also for the spiral staircase and circulation efficiencies proposed. The very special aura of this building was carefully re-inforced internally in the care taken to detail simply the finishes, the linking structures and the dressed embellishments without spending a fortune.
 
10: Project NameLinking extension to Victorian listed Studio
Dates: 2003 - 2004
Location: Ickford 
Gross Area: 25 to 49 sqm 
Sectors:
Conservation - Timber Framed Structures,  Conservation -Victorian Buildings,  Houses and Housing - Conversion & Extensions,  Landscaping - Gardens
 
Key Services:
Conservation & Restoration,  Full Architectural Service,  Furniture Design,  Graphic Design & Illustration,  Interior Design,  Landscape Design,  Lighting Design,  Refurbishment,  Remedial Work
 
Description:
The original brief wished to find a method to extend the existing Grade II listed Rectory through the flanking fabric of the building whilst attaching two proposed extensions- one for better utility spaces and a cloakroom- and the other to link into the high vaulted Victorian Studio building running alongside the boundary wall surrounding the rear gardens closeby- a mere 12 feet from the back door. The Conservation officer refused to accept that some old, delicate fabric would be lost in the first set of proposals to extent the house but accepted, ultimately, that there was not sufficient reason to refuse a linking building between the house and the Studio if it were provided with access through the existing back doorway of the house and through a symmetrical large opening into the Studio where there was anyway some need for repairs to the brickwork outer walling of this lovely building. With the principle approved, the design proposal sets out to link the two buildings with a clay-peg tiled fully glazed little L-shaped link building planned through a new brick paved courtyard containing a directional water feature centred onto the length of the Studio building seen through the main new wide opening along its axis. This design detracts from the more obvious shape of the link to encourage the predominant features of the inner courtyard scheme to give the Studio an importance thatbelies its humble beginings.