David Benge Design Associates

 
Address   1 Stone Cottages
Kake Street
Waltham
CANTERBURY
Kent
CT4 5RY 
 
   01227 700596   
   01227 700596   
Email   davidbenge@dbda.org.uk  
Website   www.dbda.org.uk 
Contact   Mr David George Benge 

 Further information >>
 
1: Project NameAnnexe
Dates: 2009 - 2010
Location: Canterbury 
Gross Area: 100 to 249 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - General
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
The owner required a live-in annexe for her parents. A single storey extension was designed to provide more or less self contained accommodation including a small kitchen and a carer's room. The design of the host dwelling is quite distinctive and the client required an extension in similar character which enhanced the property overall. The photograph shows the rear elevation which contains the main lounge/bedroom overlooking the rear garden.
 
2: Project NameHome adaptation
Dates: 2012 - 2013
Location: Westerham 
Gross Area: 100 to 249 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - Special Needs Housing
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Design for Special Needs,  Full Architectural Service
 
Description:
This 1960s bungalow required considerable adaption for a disabled client. Work involved a complete refurbishment of the original building together with a large side extension for specialist accommodation (client's bedroom/en-suite and therapy room) and a rear extension for a hydrotherapy pool. There were considerable difficulties at the planning stage as the property is located in the London Green Belt. However, with relatively minor adjustments, the required additional accommodation was achieved under permitted development. Acoustic and M&E consultants were employed to deal with the many complex issues associated with this project. It was also necessary to work with various health professionals to ensure the client's needs were properly met.
 
3: Project NameReeds Mill
Dates: 2010 - 2011
Location: Canterbury 
Gross Area: 100 to 249 sqm 
Sectors:
Conservation - Barns, Mills & Oast Houses,  Houses and Housing - Conversion & Extensions
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
This locally listed mill tower had stood for 95 years as an open shell before conversion. Being a small footprint made it unsuitable for a standalone conversion so the decision was made to house most of the accommodation in an oak framed structure positioned next to and slightly away from the tower and connect the two structures with a transparent link. The link forms a conservatory style space containing the main staircase with a glass bridge/landing at first floor level. We worked closely with the Local Authority planners to arrive at a scheme acceptable to both the client and planners, maintaining the integrity of the original mill tower but incorporating it into a family home. Although the planners did not insist on the sails being reinstated the clients felt this was desirable so authentic static sails (slightly shorter than the originals) were constructed. The building is heated using an air source heat pump, supplemented by roof mounted solar thermal panels. A wind generator replaces the original fantail.
 
4: Project NameDuckpit Farmhouse
Dates: 2009
Location: Canterbury 
Gross Area: 50 to 99 sqm 
Sectors:
Conservation - General,  Houses and Housing - Conversion & Extensions
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
The Farmhouse is a Grade II Listed building and is part of a group of farm buildings comprising the farmhouse, barn and stable. the barn is now under separate ownership. the stable lies between the barn and farmhouse (detached from both) and remains within the curtilage of the farmhouse. The owners wished to convert the stable and connect it to the farmhouse, to provide additional reception spaces which opened up to the garden and took advantage of the south westerly aspect. An existing single-story extension at the rear of the farmhouse allowed the stable to be connected via a lower level link structure. We worked closely with the Conservation Department at Canterbury City Council to achieve a sympathetic design, using materials to match existing. internally, the spaces work to give a more open element, in contrast to the cosy vernacular of the original farmhouse.
 
5: Project NameTeedleham Farm
Dates: 2010 - 2011
Location: Canterbury 
Gross Area: 100 to 249 sqm 
Sectors:
Conservation - Timber Framed Structures,  Houses and Housing - Conversion & Extensions
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
This is a two story detached grade II listed building built approximately 400 years ago. It was purchased in 2010 by the present owners who desired to increase the accommodation, update the facilities and carry out some external repairs. We worked closely with the Conservation department of Canterbury City Council to design one and two storey extensions to provide the extra accommodation required. This involved absorbing a 1970's extension and integrating the new parts of the building to enhance the overall appearance of the farmhouse.
 
6: Project NameOld Chapel
Dates: 2008 - 2011
Location: Canterbury 
Gross Area: 250 to 499 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - Conversion & Extensions
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Design Services only (Stage C),  Planning Applications,  Working Drawings only
 
Description:
The chapel was built in the late 19th century and consisted of a single modest volume worshipping space enclosed by a plain brick and slate roofed building typical of Victorian architecture of the time. The initial scheme, produced for the original/developer, received planning approval. Subsequently, the site was sold and a new scheme was designed with more accommodation over a greater footprint. This was refused planning permission by the Local Authority but was later granted on appeal. The scheme as built comprises the original chapel with a single storey range linking to a single storey lounge with views up and down the valley. The chapel structure had sufficient height to allow a first floor with three bedrooms to be inserted. The exterior of the chapel was left unchanged except for the replacement of the huge timber sashed windows with powder coated steel, double glazed casements. This allowed the windows to serve both floors whilst the small panes help to conceal the floor zone.
 
7: Project NameChaucer House
Dates: 2008 - 2009
Location: Canterbury 
Gross Area: 250 to 499 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
Planning permission was granted for a new family home for use by the manager of a riding school and stables in a small village on the North Downs. As the site is in a Conservation area and A.O.N.B the planners were insistent that the front of the house had a vernacular style but were more relaxed about the other elevations. This allowed the design to take advantage of specactular views over adjoining countryside.
 
8: Project NameLittle Breach Farm
Dates: 2008 - 2009
Location: Canterbury 
Gross Area: 500 to 999 sqm 
Sectors:
Conservation - Barns, Mills & Oast Houses,  Houses and Housing - Conversion & Extensions
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Design Services only (Stage C),  Planning Applications,  Working Drawings only
 
Description:
This comprised a 15th century farmhouse, oak framed barn and various outbuildings/disused stables. Other than the farmhouse all the structures were extensively run down with only the barn worth saving. It is notoriously difficult to achieve planning permission to convert barns in open countryside for residential purposes but arguments were marshalled and the Local Authority granted planning permission in 2007 for the conversion of the barn with sympathetic single storey extensions to increase the living accommodation. The timber frame of the original barn required extensive repairs and underpinning and was completely re-clad with timber boarding with a 'new' Kent peg roof. The single storey extensions broadly follow the footprint of the original outbuildings but were constructed using modern techniques and clad with traditional materials. Close liaison with the Local Authority planners was necessary both for the initial design and later the detailed design of windows, doors, other similar components and details.
 
9: Project NameNew 3 bedroom dwelling
Dates: 2004
Location: Canterbury 
Gross Area: 100 to 249 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Drawing Service,  Planning Applications,  Production Information,  Project Management
 
Description:
The brief required a three bedroom house within the garden of the client’s home. There was limited space available to accommodate both a new dwelling and additional parking and an ingenious solution was required to accommodate an existing gas main which ran through the garden (this was later shown to be outside of the boundary of the site). In order to maximise use of the available site it was necessary to attach the new dwelling to the existing property. This is a late Victorian semi detached dwelling marking the end of older buildings in the road. From there on the properties are brick and weatherboarded 1970's detached dwellings and the new dwelling was designed to create a visual transition between the two eras. External materials are mainly sympathetic to the period buildings with red facing bricks and a Welsh slate roof. Self finished horizontal shiplap cladding was however used on the front elevation to provide a contrast and to aid the visual transition from old to relatively new.
 
10: Project NameDetached 4 bedroom house
Dates: 2007 - 2008
Location: Canterbury 
Gross Area: Not available 
Sectors:
Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Design Services only (Stage C),  Planning Applications,  Working Drawings only
 
Description:
The site is located at the end of a cul-de-sac and adjacent to the railway line between Canterbury and Dover. The brief was to create a new, detached 4 bedroom dwelling which could either be used for student letting or as the client's main home. The setting of the dwelling is somewhat unconventional, as it fronts onto a public footpath running along the side of the railway embankment. Consultations with the planners and conservation officer resulted in a dwelling with a fairly traditional appearance using materials sympathetic to the Victorian character of the adjacent dwellings.