Grindley Architects

 
Address   7 Lissel Road
Simpson
MILTON KEYNES
Buckinghamshire
MK6 3AX 
 
   01908 668919   
Email   info@davidgrindleyarchitects.co.uk  
Website   www.davidgrindleyarchitects.co.uk 
Contact   Mr David Grindley 

 Further information >>
 
1: Project NameWoodside mental health care home
Dates: 2003 - 2009
Location: Northampton 
Gross Area: 1 000 to 1 999 sqm 
Sectors:
Health - Nursing Homes & Hospices,  Landscaping - Gardens
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Computer Graphics,  Full Architectural Service,  Furniture Design,  Interior Design,  Lighting Design,  Model Making,  Planning Applications,  Sustainable Design
 
Awards:
2010 RIBA East Midlands Award Winner
2009 Wood Awards - shortlisted
Description:
Woodside Lodge sets a new standard in contemporary accommodation for mental health care homes and provides an internal and external environment that is robust, sustainable and healthy. The building utilises modern methods of construction including prefabricated cross laminated timber panels to form the complete structure and internal finish helping reduce the construction programme and carbon footprint. The care home is located in a mature landscape and the form of the complex responds to the disposition of the protected trees. The building contains 20 bedroom, ancillary treatment and consulting rooms with the kitchen and activity rooms located in the basement. The majority of the room provide lots of natural light and spectuacular views to the Cedar tree garden.
 
2: Project NameWalton High post 16 building
Dates: 2005 - 2007
Location: Milton Keynes 
Gross Area: 1 000 to 1 999 sqm 
Sectors:
Education - Secondary Education
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Access Audits,  Client Representative,  Contract Administration,  Design & Build,  Design Services only (Stage C),  Feasibility Studies,  Model Making,  Planning Applications,  Sustainable Design
 
Awards:
2009 Brick Development Association Awards - sustainability shortlist
ABC Building Excellence Awards 2009: Shortlisted for two awards Best Educational Building and Best Sustainable Project.
Description:
The new Post 16 building and conference centre provides 6 teaching spaces, a common room, independent study area and staff rooms. The landscape design provides an amphitheater for external performance and seating. The building was built using cross laminated timber panels with a brick outer skin. Kalwall translucent panels provide a insulated wall of diffused natural light by day and is lit with colour change LEDs by night. The cross laminated timber stored CO2 = 350 tonnes Awards: 2009 Brick Development Association Awards - sustainability shortlist LABC Building Excellence Awards 2009: Shortlisted for two awards Best Educational Building and Best Sustainable Project. Brick Development Association Awards 2008: Shortlisted Sustainability Award.
 
3: Project NameHeadington Baptist Church
Dates: 2002 - 2006
Location: Oxford 
Gross Area: 500 to 999 sqm 
Sectors:
Religious Buildings - Christian
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Brief Writing,  Computer Graphics,  Full Architectural Service,  Furniture Design,  Interior Design,  Lighting Design,  Model Making,  Party Wall Advice,  Planning Applications,  Publicity Materials
 
Awards:
2008 RIBA South Conservation Award - New Building in an Historic Setting
2007 RIBA ACE Award for Religious Architecture: shortlisted
Description:
The church is located in the heart of the Old Headington Conservation Area and to relate to this unique context the building is articulated into three distinct spatial elements. These run parallel to the Old High Street and consist of a two storey zone containing the domestic scale meeting rooms; a tall, naturally lit circulation zone and the main body of the church, a larger single storey worship space. The circulation zone acts as a threshold and separates the building into the two distinct activities; the everyday, related to the street and the sacred/worship space, related to the Croft. The roof to the worship area is articulated from the supporting stone walls by clerestorey lighting, designed to bring diffused lighting into the interior spaces. Awards: RIBA South Conservation Award 2008 New Building in an Historic Setting: Winner RIBA ACE Award for Religious Architecture 2007: shortlisted
 
4: Project NameCollege of Aeronautics - Cranfield University
Dates: 1996 - 1999
Location: Cranfield 
Gross Area: 100 to 249 sqm 
Sectors:
Education - Higher Education,  Landscaping - General
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Computer Graphics,  Feasibility Studies,  Full Architectural Service,  Interior Design,  Landscape Design,  Model Making
 
Description:
The project forms the first part of a comprehensive redevelopment scheme. This is designed to improve the facilities and internal organisation of the college and present an external image appropriate to its position as an institution with an international reputation for research and development in advanced technology. The college is housed in a former aircraft hanger constructed prior to the Second World War. The first consists of external works, a new entrance and canopy, reception and meeting room and the erection of a new facade. The new layout seeks to provide a more civilised approach to the college and at the same time seizes the opportunity to from a significant landscaped space at the heart of the campus. A concrete wall defines the entrance and provides support for the first floor conference room which projects through the facade to command views of the airfield. The wall returns to enclose a stair and rises to meet the central 'fuselage' of the wing shaped canopy structure.
 
5: Project NameThe Office
Dates: 2005 - 2006
Location: Milton Keynes 
Gross Area: 50 to 99 sqm 
Sectors:
Offices - Owner Occupied
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
FFE (Furniture, Fixtures & Equipment),  Full Architectural Service,  Landscape Design,  Model Making,  Publicity Materials,  Small Works less than £100,000,  Sustainable Design
 
Awards:
2007 Ibstock Downland Prize - for Architects in RIBA South East and So
AJ Small Projects 2007
Description:
The new office for the architects own practice is constructed from cross laminated timber panels which have been exposed internally. The exterior is Siberian Larch vertical timber cladding. The open plan office space provides 3 separate working areas for 6 architects and a meeting room that overlooks the courtyard. The building was featured in the Architects Journal and received an RIBA regional award.
 
6: Project NameCippenham Medical Centre
Dates: 1996 - 1997
Location: Slough 
Gross Area: 250 to 499 sqm 
Sectors:
Health - Primary Health Care,  Health - Special Needs
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Brief Writing,  Design for Special Needs,  Feasibility Studies,  Full Architectural Service,  Furniture Design,  Interior Design,  Lighting Design,  Model Making
 
Description:
The practice was appointed to look at the feasibility of the site located in the corner of a playing field and forming the entrance to a new residential development. There followed a close working relationshiop with the doctors to develop a design concept to reflect the philospohy of the medical practice. Through the use of drawings and models the design was developed to explore the architectural form. This resulted in an open, non hierarchical plan form with the patient waiting area in the centre. The doctors wish to retain the personal approach and will greet patients in the waiting area. The exposure of the site prompted a walled garden approach to give security and privacy to the consulting and treatment rooms in contrast to an open and visible public area. The resulting butterfly plan contains the consulting rooms in the south wing; treatment, operating rooms and administration in the nort wing, with the triangular shaped central space (body) containing the entrance and and waiting area. The apex of the triangle forms the entrance with the base providing panoramic views. The treatment and administration rooms occupy a two storey wing with an open gallery to the waiting area. This wing has balcony access to the quadrant shaped private courtyard while the consulting rooms occupy a single storey wing adjoining a square shaped, south facing courtyard. The building is contructed of load bearing brickwork and the main interior spaces are distinguished by the use of birch plywood panelling.
 
7: Project NameHelix Park
Dates: 2004
Location: Wellingborough 
Gross Area: 500 to 999 sqm 
Sectors:
Industrial - General,  Offices - Business Parks
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Cladding & Facade Design,  Design Services only (Stage C),  Planning Applications
 
Description:
Helix Lighting Conversion of an existing warehouse unit to provide a new home for a lighting company. This includes the construction of a new entrance, reception, showroom and office space. The existing building is re-clad and the new facilities are distinguished by an extended canopy and double height glazed entrance.
 
8: Project NameHollington Wood House
Dates: 2005 - 2007
Location: Emberton 
Gross Area: 250 to 499 sqm 
Sectors:
Conservation - General,  Houses and Housing - Conversion & Extensions,  Houses and Housing - One-off Houses,  Landscaping - Gardens
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Brief Writing,  Conservation & Restoration,  Feasibility Studies,  Full Architectural Service,  Model Making,  Planning Applications,  Refurbishment,  Sustainable Design
 
Description:
The design aims to develop the existing dwelling into a building that has a strong relationship to the woodland context and one that responds to the natural surroundings. The proposed design is respectful of the existing cottage, and takes care to articulate sensitively the junctions between the old and new construction. The proposed development aims to address the factors outlined in the previous section and also sets out an agenda to upgrade the ecological credentials of the building. The proposed improvements can be broken down into four sections; restoration of existing cottage, alteration work to the north wing, the creation of a new entrance extension and the upgrading of existing energy services/ environmental systems. 5.1 RESTORATION OF THE COTTAGE The existing layout of the gamekeepers cottage is retained, and restoration work to the internal fabric is currently underway. Organisationally on the ground floor the two main reception rooms will remain as existing, and on the first floor the two rooms either side of the chimney breast will revert back to a traditional two- bedroom layout. 5.2 ALTERATION OF THE NORTH WING Internally the layout of the north wing is to be reorganised, and the new organisational strategy centres on the creation of a double height circulation space to the east of the property. This replaces the existing timber-clad bedrooms, and will provide a gallery at upper level and a circulation spine at lower level. This will be an elegant lightweight timber and glass construction, designed purposefully to complement the more solid fabric of the existing north wing. This space will fulfil a number of functions, and is at the heart of the improvement strategy. As a key organisational mechanism it will provide direct access to the main living spaces at ground floor, and bedrooms on the first floor. By providing a new primary circulation route from north to south, it allows the traditional layout of the existing cottage to be maintained. Aesthetically the appearance is designed to enhance the woodland context, and the areas of glazing externally will reflect the image of the woodland. Internally the glazing will generate a feeling of openness, and creates a direct relationship between interior and exterior. It also acts as a critical environmental device permitting natural daylight to penetrate deep into the heart of the plan. The sliding folding insulated timber panels at the upper level can be closed when required, which enables solar gains to be controlled. At the ground floor the combination of ventilation panels and sliding doors allows a pathway for natural cross ventilation to take place across the main space of the ground floor. On the ground floor a larger scale sunken living/dining area adjacent to a new double height circulation spine is created. By sinking the living room down the existing ridge height of the north wing is maintained and a more comfortable proportion to the internal space is created. This will make the ground floor spaces much more inhabitable. The living space is deliberately kept open plan, with direct access onto to the double height circulation spine. This not only allows natural daylight to illuminate the room, but also enables natural cross ventilation. The kitchen is relocated to the east of the property, in order to provide direct access to the exterior. The internal space where the kitchen previously was located is changed to a utility/store room with a staircase inserted. This provides direct access to the upper levels from the original cottage end of the dwelling. On the upper level the internal walls of the north wing will be removed and the spaces divided into two bedrooms, both of which will be accessed from the circulation spine gallery. One of these rooms will have an en-suite bathroom. A new family bathroom is proposed above the kitchen. In order to facilitate the reorganisation described, some modifications to the exiting external fabric are required. The pitched lean-to accommodation, and flat roofed upper level adjacent to the existing kitchen is to be removed and replaced with a new enclosing wall. The new wall will be set back from the existing cottage, in order to articulate the junction between the new and old construction. At roof level the existing pitched roof of the original two-storey cottage is retained over the en-suite bathroom and hallway, and a parapet flat roof is used to distinguish the new upper level accommodation from the existing fabric. On the west elevation, the openings to the new master bedrooms are to be reconfigured to provide larger opening and access to a new balcony. 5.3 NEW ENTRANCE EXTENSION A new entrance and vertical circulation is proposed on the north side of the existing building. On the ground floor this extension will contain an entrance lobby, cloaks, WC and stairs to the upper level. On the first floor a bedroom and bathroom is proposed, along with access onto the new gallery. On the roof level a terrace and study cell are provided. This new accommodation is orientated to maximise the woodland views from the bedroom and roof terrace. This new extension will have a rendered exterior, which will be coloured white to match the existing building.
 
9: Project NameThe Shed
Dates: 2008 - 2012
Location: Bow Brickhill 
Gross Area: 100 to 249 sqm 
Sectors:
Conservation - Barns, Mills & Oast Houses,  Houses and Housing - Conversion & Extensions,  Houses and Housing - One-off Houses,  Landscaping - Gardens
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Ecological Architecture,  Feasibility Studies,  Full Architectural Service,  Interior Design,  Landscape Design,  Lighting Design,  Listed Building Advice,  Model Making,  Product Design,  Publicity Materials,  Sustainable Design
 
Awards:
short listed for RIBA Awards 2014
Description:
A dilapidated outbuilding once used as a chicken shed has been transformed into a new contemporary dwelling within the curtilage of a grade II listed farmhouse. The 154 m2 Shed forms the boundary to a Victorian primary school at the foot of Bow Brickhill. The conversion retains the 19C timber trusses and original proportions, whilst also providing a zinc extension which is extruded from the gable end. Externally the folding shutters close seamlessly with the oak cladding when the building is not in use. Half of the roof is covered with reclaimed slate from the original building, with new natural Canadian slate used for the remaining area. The theme of oak and slate continues with the internal finishes and fittings. The main circulation routes use slate stone flooring which folds up over kitchen worktops and up the walls of the wet areas. Externally the silver grey slate continues alongside the oak decking and terraces. A major part of the project includes improvements to the landscaping of the large site. The once agricultural landscape has been shaped to form private gardens, stepped terraces and a natural pond.
 
10: Project NameCloud 8
Dates: 2001 - 2003
Location: Amersham 
Gross Area: 250 to 499 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - One-off Houses,  Landscaping - Gardens
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Brief Writing,  CAD Services,  Computer Graphics,  Design Services only (Stage C),  FFE (Furniture, Fixtures & Equipment),  Furniture Design,  Interior Design,  Landscape Design,  Lighting Design,  Production Information,  Self Build
 
Description:
A private house set on a sloping site in mature woodland. Featured on Channel 4's Grand Designs