Earle Architects

 
Address   7a Sylvester Road
LONDON
E8 1EP 
 
   020 8525 5902   
   020 8533 8069   
Email   shaun@earlearchitects.com  
Website   www.earlearchitects.com 
Contact   Mr Shaun Earle 

 Further information >>
 
1: Project NameSurrey Square School
Dates: 2007 - 2010
Location: Southwark 
Gross Area: 1 000 to 1 999 sqm 
Sectors:
Education - General,  Education - Primary Education
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Art & Architecture,  Feasibility Studies,  FFE (Furniture, Fixtures & Equipment),  Full Architectural Service,  Landscape Design
 
Awards:
Civic Trust Commendation 2011
Concrete Society Commendation 2011
RICS Awards Runner-up prize 2011
Green Apple Award 2011
Description:
This new purpose built dining building provides much needed extra space to a primary school within a dense urban site but with no loss of precious outdoor play area. A green roof allows the school£s pupils to run and play on top of the domed concrete dining hall and descend back down an 8 metre slide. Internally, the round dining hall is flooded with natural light through circular skylights and large glass doors at the entrance. The doors can be completely folded back in warmer months to open up the dining hall to the outside playground. A storage area within the curved concrete wall of the dining hall allows the furniture to be folded up and stored away so that the hall may be used for events - for the wider community as well as the school. An amenities wing houses a kitchen, food storage and preparation areas, plant room, cleaner's facilities and welfare facilities for adults, children and wheelchair users. The School actively promotes healthy eating and they operate a community based Food for Life programme using fruit and vegetables grown in the school's allotment by members of the local community. Prince Charles, patron of the Soil Association visited the school during the building works to review the school's healthy eating garden. A limited time frame and budget constraints meant that the building had to be detail designed, planning and building regulations consents obtained, tenders sort, negotiated and awarded and the building constructed in less than 9 months.
 
2: Project NameDalston Library and Hackney Archives
Dates: 2008 - 2012
Location: London 
Gross Area: 2 000 to 4 999 sqm 
Sectors:
Civic Building - Civic Centres,  Civic Building - General,  Conservation - General,  Culture & Entertainment - Community Centres,  Culture & Entertainment - Libraries,  Houses and Housing - General,  Offices - General
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Access Audits,  Architects' Service & Fee Advice,  Art & Architecture,  Brief Writing,  Building Maintenance,  Building Management,  Byelaw Requirements,  CAD Services,  Cladding & Facade Design,  Construction Management,  Design Management,  FFE (Furniture, Fixtures & Equipment),  Full Architectural Service,  Graphic Design & Illustration,  Interior Design,  Materials Advice,  Planning Applications,  Product Design,  Refurbishment,  Remedial Work,  Space Audits,  Space Planning,  Surveying,  Town Planning,  Workmanship Analysis
 
Description:
Dalston CLR James Library and Hackney Archives combines the functions of two separate facilities; it is the largest library to open in Hackney for over a decade and one of the largest to open in the UK in 2012. Spread over four storeys the building includes a cafe, children's library, adult library, teen zone, study room, meeting rooms, a public archive area and an archival repository in the basement that meets the strict requirements of BS5454. Over 40,000 books are available as well as 10,000 CDs/DVDs and 15,000 historic photographs, maps and paintings of Hackney. There are 57 computer workstations and wireless internet available throughout. Over 1,200 people visited on the opening day on 28th February 2012 and over 400 members joined the library within the first week of opening. The library now has more than two and a half times more members than the library it replaces. The library was opened by Hackney Mayor Jules Pipe, renowned author Nick Hornby and local performance poet John Hegley. Earle Architects were appointed for the fit-out following success in a competitive bid and we developed initial designs by MUF Architecture/Art, taking proposals from RIBA Stage D to completion. The project is part of a flagship regeneration project that includes 553 new residential units, a major new public square and new London Overground station, Dalston Junction.
 
3: Project NameKingston University Sports Pavilion
Dates: 2004 - 2010
Location: Kingston-Upon-Thames 
Gross Area: 1 000 to 1 999 sqm 
Sectors:
Sport - General,  Sport - Specialist Sports Clubs
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Contract Administration,  Feasibility Studies,  Full Architectural Service
 
Description:
This new sports pavilion replaces inadequate changing facilities and brings 14 new players' changing rooms (each include shower areas), dedicated officials' changing/shower rooms and two fully wheelchair accessible shower rooms to the 22.5 hectare sports ground. The building also boasts a large function room on first floor that opens out onto an external terrace enjoying views of the sports fields beyond. Parking provision has been improved on the site to cater for larger sporting events and dedicated disabled parking bays provide easier access for visitors with limited mobility. Local schools, clubs and members of the public will also benefit from the new facilities as the sports ground is available for bookings by non-students. The development's impact on the envrironment has been reduced through use of a ground source heat pump that provides 50 percent of the heating demand, solar thermal panels that pre-warm the water used in shower rooms and heat recovery ventilators that provide fresh air without wasting heat contained within the building. New cycle stands also encourage users to travel to the sports ground without taking their cars.
 
4: Project NamefinnCap, 60 New Broad Street
Dates: 2010
Location: London 
Gross Area: 2 000 to 4 999 sqm 
Sectors:
Offices - General
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Contract Administration,  Full Architectural Service,  Interior Design,  Space Planning
 
Description:
The third floor of 60 New Broad Street is the new headquarters of leading independent brokers, finnCap. We have planned 2,670sqm (8,770sqft) of floor space to provide a new office environment with reception, meeting rooms, workstations and a flexible boardroom with folding partition to divide it into two spaces. Refreshment and recreation spaces are also included with a bar area featuring large flat screen TV, table football and table tennis. The office is within a Grade II listed building designed by Charles Voysey and Paul Hoffman in central London. In acknowledgement to Voysey we have designed a feature partition with CNC cut timber, taking inspiration from his fabric and wallpaper designs.
 
5: Project NameMoor Street Hotel
Dates: 2003 - 2009
Location: London 
Gross Area: 5 000 to 9 999 sqm 
Sectors:
Culture & Entertainment - Night Clubs,  Food and Beverage - Restaurants,  Hotels
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Art & Architecture,  CAD Services,  Conservation & Restoration,  Contract Administration,  Drawing Service,  Full Architectural Service,  Listed Building Advice,  Model Making,  Party Wall Advice,  Planning Applications,  Refurbishment,  Space Planning
 
Description:
This £7.5m scheme consists of 33 hotel rooms, spa, gym, bistro, restaurant and bars in the heart of Soho. There are also three residential buildings refurbished into seven apartments within the two Grade II listed buildings. The complex triangular island site includes retained facades, new build facades and an increase of one storey upwards and 1.5m downwards. The scheme also involved six party wall awards and complex rights of lights issues. The extension of the basement involved working in close proximity to London Underground's Northern Line tunnels. The hotel has an internal courtyard designed to link 12 buildings, previously used for prostitution, drugs and gambling, with a four flight stainless steel spiral staircase. A series of suspended walkways overlook the space, and create open and spacious access to the rooms. The project is featured in the book "Architectural Voices: Listening To Old Buildings" by David Littlefield and Saskia Lewis.
 
6: Project Name73-75 Stamford Street
Dates: 2011 - (ongoing)
Location: London 
Gross Area: 500 to 999 sqm 
Sectors:
Conservation - General,  Houses and Housing - Special Needs Housing,  Offices - General
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Art & Architecture,  CAD Services,  Conservation & Restoration,  Contract Administration,  Design for Special Needs,  FFE (Furniture, Fixtures & Equipment),  Full Architectural Service,  Furniture Design,  Interior Design,  Listed Building Advice,  Planning Applications,  Refurbishment,  Space Planning
 
Description:
This grade II Listed building provides shelter for 19 of London's homeless population. Once two seperate dwellings the building was laterally converted in 1912, which resulted in a central corridor connecting the two properties; creating small dark spaces with poor ventilation. Earle Architects is Lead Consultant on a major refurbishment of the 5 storey building involving the total strip out and installation of building services, structural works and drainage works. The main focus of the project is to reconfigure the common parts on the ground and lower ground floors. The design process involved us working very closely with the hostel operator, building leaseholder, building owner and the conservation department of Lambeth council to develop robust proposals that meet the requirements of all interested parties. Listed building and planning consent was granted in November 2011. The reconfiguration of the ground and lower ground floors will provide a new reception, staff office spaces, medic room, kitchen, dining room and group therapy room. The underlying principle of the design is to open up small cellular rooms into open, inviting, naturally lit and naturally ventilated spaces to improve the wellbeing of the service users. Earle Architects has also designed bespoke joinery pieces including the staff desks, computer work stations, storage solutions, kitchen units and radiator covers to provide a common language through the various spaces. Work is due to be completed at the end of October 2012.
 
7: Project NameThe Ritzy
Dates: 2008 - 2009
Location: London 
Gross Area: 250 to 499 sqm 
Sectors:
Conservation - General,  Culture & Entertainment - Cinemas,  Culture & Entertainment - General,  Food and Beverage - General,  Food and Beverage - Pubs and Bars,  Food and Beverage - Restaurants
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Art & Architecture,  Contract Administration,  Full Architectural Service,  Interior Design,  Listed Building Advice,  Planning Applications
 
Description:
The original Ritzy Cinema in Brixton (first known as the Electric Pavilion) dates from 1911 when it contained just one auditorium seating around 750 people. Since then the building has been restored following bomb damage in WWII and extended to house five cinema screens. The building is now grade II Listed and is occupied by City Screen. Earle Architects was appointed to reconfigure the internal layout of the front-of-house areas including foyer, bar and kiosk areas. A series of planning and listed building applications were successfully submitted to allow for a new kitchen, seating areas, bars and combined ticket/concessions counter. The new kitchen allows hot food to be served to a new ground floor bar and restaurant at street level where it is more visible to passing trade. The works have also enable the Ritzy to tap into the lucrative breakfast trade and capitalise on the high footfall passing its doors each morning to the nearby tube station. In warmer months the bar/restaurant spills out into Brixton Oval - a busy public square linking the Town Hall, Tate Library, Ritzy and other amenities. The first floor cafe has been transformed to a cultural hub - the aptly named 'Upstairs at the Ritzy' offers live music, comedy, and performance. Externally, we designed new signage to aid way- finding and to knit the remodelled Ritzy with its extension which filled the neighbouring site next to the Tate Library. Works were completed in August 2009. Earle Architects revisited the cinema in 2011 to help City Screen install a 3D projection screen in the main auditorium, offering audiences the latest entertainment technology in a historic setting. Backlighting has been cleverly incorporated to highlight the proscenium arch, making it visible through the perforated screen as audiences arrive in the auditorium. Following the success of previous works and the huge popularity of Upstairs at the Ritzy, Earle Architects was asked by City Screen to design a partial infill of an existing floor void to increase the size of the venue and to make greater use of the adjacent external terrace by installing a series of glass doors. These works were completed in August 2012 after being granted Listed building and planning consent.
 
8: Project NameHoxton Square
Dates: 2010 - 2011
Location: London 
Gross Area: Not available 
Sectors:
Culture & Entertainment - General,  Landscaping - Gardens,  Landscaping - General,  Landscaping - Parks
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Art & Architecture,  Conservation & Restoration,  Full Architectural Service,  Landscape Design,  Refurbishment,  Urban Planning & Design
 
Description:
Hoxton square is a vibrant and busy garden in East London bordered by bars, restaurants, offices, apartments, a school and an art gallery. A wide spectrum of people enjoy using the space for an equally wide variety of activities, which had taken its toll on the presentation of the garden. Earle Architects was appointed, following success in a competitive bid, to head a team of designers to rejuvenate the square and oversee works which took place over an ambitious 8 week period. We delivered new hard surface treatments, additional litter bins, extra seating, restoration works to the central fountain (dating from 1901), a new power supply to allow the square to play host to special events and, working with Onefield landscape designers, a new soft landscaping design.
 
9: Project NameMounton House
Dates: 2011 - (ongoing)
Location: Chepstow 
Gross Area: 500 to 999 sqm 
Sectors:
Conservation - 1920's 1930's Buildings,  Houses and Housing - General
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Art & Architecture,  CAD Services,  Conservation & Restoration,  Full Architectural Service,  Interior Design,  Listed Building Advice,  Planning Applications,  Refurbishment,  Space Planning
 
Description:
Earle Architects have been asked by Paul Cook & Armin Bienger to prepare designs for a reconfiguration and fit-out of two large apartments which occupy a section of the ground and first floors of Mounton House, a grade II* listed building in Chepstow, Wales, dating from 1911. The aim of this project is to sensitively adapt the property - which is one of the first concrete buildings in Wales - to the needs of the owners while maintaining and restoring the integrity of the building and its original features. The existing property has an entrance hall, kitchen, great room and drawing room on ground floor (with ornate plaster ceilings), while first floor has four bedrooms and two bathrooms. The proposed alterations to ground floor will include the fit out of a new kitchen and adaptation of a window to allow access from the kitchen to the garden. Upstairs, a new state-of-the-art bathroom suite will be installed and crude sub-divisions from the 1990s will be removed. The project has been granted listed building and planning consent and works started on site in July 2012.
 
10: Project NameSurrey Square School Early Years Center
Dates: 2010 - (ongoing)
Location: London 
Gross Area: 250 to 499 sqm 
Sectors:
Education - Nursery Education
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Art & Architecture,  CAD Services,  Contract Administration,  Drawing Service,  Full Architectural Service,  Landscape Design,  Planning Applications,  Space Planning
 
Description:
Earle Architects has prepared designs for a new Early Years Centre for children from birth to five years old - children within the Early Years Foundation Stage. The works will include the fit-out of three existing classrooms in the school building and a new building in the existing playground to contain a creche and classroom. A new outdoor toilet block will be provided to replace an existing facility being demolished to make way for the new classroom. The Early Years Centre will include its own outdoor play space, separate to the main playground and each classroom will have easy access to this space. The Centre will also have it's own dedicated street entrance - making use of an existing gate in the boundary wall. The proposals received planning consent in January 2012.