David Nossiter Architects Limited

 
Address   52 South Vale
London
SE19 3BA 
 
   07760763903   
Email   mail@davidnossiter.com  
Website   www.davidnossiter.com 
Contact   Mr David R Nossiter 

 Further information >>
 
1: Project NameChurch Hill Barn
Dates: 2014 - (ongoing)
Location: Assington 
Gross Area: 500 to 999 sqm 
Sectors:
Conservation - Barns, Mills & Oast Houses,  Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
“David Nossiter Architects are the creative genius behind this stunning Suffolk barn conversion.” The Sunday Times “Winner of best restoration in last year’s Sunday Times British Homes Awards, this 5,000 sq ft barn conversion by the London-based architect David Nossiter shows how cathedral-like spaces can be made liveable…” The Sunday Times “To tackle an existing building like this, you have to take a forensic approach to create a piece of architecture within the existing structure. This is a prime example of someone knowing when to stop adding layers” Daily Telegraph Homebuilding & Renovating Awards “A dilapidated barn complex on the Essex/Suffolk borders has been rescued and restored to create this highly individual home. “David Nossiter Architects’ design features open plan spaces and uses materials reclaimed from the demolition of two structures that were beyond renovation. The main gallery space is both a dramatic centrepiece of the home and is also used for community events.” The Sunday Times British Homes Awards 2017 Winner’s Citation The site, situated on the Essex/Suffolk borders within the landscape immortalised by Constable was originally the home farm of the nearby Assington Hall Estate, destroyed by fire in the 1950s. It consists of a collection of farm buildings forming a courtyard. The centrepiece of the site with views over the rural landscape is a large barn of cathedral-like proportions. Cruciform in plan with a collection of smaller spaces surrounding it, the arrangement sought to provide shelter for different farming activities under a single roof. The barn complex is the legacy of one of its pioneering exponents of the model farm movement John Gurdon Esquire, the original owner. The clients purchased the buildings in dilapidated condition. Having sold their own property in nearby Colchester they decided to reside in a caravan on the site during the build. A large component of the renovations consisted of the refurbishment of the roof. In order to allow the existing structure to be viewed internally but still conform to modern standards of thermal performance, the roof is a ‘warm roof construction’ meaning that all of the insulation is located on the exterior of the roof above a new timber deck. Roofing slates and timber materials were salvaged from the other agricultural structures on the site that were too decayed to be usefully renovated. The external walls were insulated with sheep’s wool and clad with larch timber, which has been left to weather naturally. The original openings have been simply fenestrated with glazing set back from the external wall line. Oversized bespoke glazed sliding doors fill the hipped gable porches, allowing views from the courtyard towards open fields. Two three-metre square roof lights allow day light deep into the interior of the eight-metre tall central spaces. Polished concrete flooring flows throughout. It was decided early on during the design process to keep the spaces as open plan as possible. Where necessary partitions and screens are designed as over scaled furniture. Freestanding and constructed from birch faced plywood sheets, they help to organise the spaces, providing privacy for bathrooms and sleeping areas. As well as being an impressive living space, the cathedral like central space is used for community events in the village. A biomass boiler feeds underfloor heating assisted by a mechanical ventilation and heat recovery system. The project won a Sunday Times British Homes Award for Renovation of the Year and a Designer Kitchen & Bathroom Award for Kitchen of the Year Under £25K. It was shortlisted for the Daily Telegraph Homebuilding & Renovating Awards and the Architect’s Journal Retrofit Awards. The project has been widely published by both the mainstream and the design press.
 
2: Project NameLantern House
Dates: 2018 - (ongoing)
Location: London 
Gross Area: 50 to 99 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
A new build dwelling on a compact London site, adjacent to a public footpath and a disused electrical sub-station. The new dwelling is organised around an internal courtyard. To the South of the site is a master bedroom suite. To the North of the site is the kitchen and living area. The Northern end of the site is two storey and accommodates a small mezzanine within a lightweight metal lantern stucture. This reflects the higher density and height of the adjacent dwellings. The Southern end of the site is single storey. Care has been taken to ensure that there is no overlooking in respect of the rear gardens of the existing terraced houses to the East of the site. The massing is divided into a brick enclosure surrounding an internal courtyard at ground floor level, reflecting the existing boundary walls in proximity to the site, and the metal lantern structure housing a mezzanine level. The focus of the ground floor living spaces is a brick chimney structure, around which the staircase to the mezzanine and a window seat are sited. The internal courtyard is delineated by a timber enclosure facing the existing footpath. Glazing is located either facing the internal courtyard, the sky (as rooflights) or, in order to provide natural surveillance, the Northern end of the public footpath. Planning has been approved and we are turning our attention towards the detailed design and procurement of this project.
 
3: Project NameMews House
Dates: 2014 - 2015
Location: London 
Gross Area: Not available 
Sectors:
Conservation -Victorian Buildings,  Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
The site is a compact two-storey former mews house, situated among a cluster of locally Listed Victorian dwellings fronting a narrow lane and located within a Conservation Area. The ambition for the project was to enlarge the living, cooking and master bedroom spaces. The strategy was to relocate the external space to first floor level, forming a sun terrace and freeing up the ground floor footprint for development. Sinking the new ground floor allowed generous floor to ceiling heights without impacting on the existing first floor level. We were mindful of the close proximity of the adjacent dwellings to the site. A carefully located vertical window opening combined with a full width walk-on roof light with concealed light fittings created a focal point bring light into the sitting area, without adversely impacting on privacy. Modest, durable, environmentally sound and distinctive, black stained, slatted larch cladding was chosen as a finish. Forming a screened balustrade to the roof terrace, the cladding has a playful surface, revealing glimpses of sky and is a counterpoint to the density of the white rendered coach house. Not wishing to simply extrude the existing form, a contrasting roof type was proposed, further emphasising the distinction between old and new. The completed addition is a vibrant counterpoint to the Victorian buildings, respecting the established urban grain whilst leading the ensemble into the twenty first century. The project was selected for New London Architecture’s annual ‘Improve, Don’t Move’ exhibition and was published in Grand Designs magazine.
 
4: Project NamePye Barn
Dates: 2006 - 2007
Location: Moulsford 
Gross Area: More than 500,000 sqm 
Sectors:
Conservation - Barns, Mills & Oast Houses,  Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
The site, an eighteenth century oak framed aisled barn, was converted to a dwelling in the nineteen fifties and was in desperate need of modernisation. We were asked to produce a contemporary design without compromising the rural setting and structure of the original barn. More specifically, it was not to be a precious showpiece but a working home that could evolve with the family. At the centre of the house is an eight-metre high galleried hallway. This is the heart of the building and allows one to experience the strength and size of the original oak structure. It is organised around a brick chimney, which disappears into the lofty roofs above. However, we observed that the upper gallery led to a dead end and as a consequence was under utilised. Key to our design was the re-organisation of the first floor plan so that all the bedrooms were accessed via the galleried atrium.
 
5: Project NameSplit Level House
Dates: 2017 - (ongoing)
Location: London 
Gross Area: Not available 
Sectors:
Houses and Housing - One-off Houses
 
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
A two-storey split-level dwelling is proposed on a site adjacent to a suburban railway line. The entrance will be at ground floor level and the main living and kitchen areas will be at a lower level. The massing consists of two volumes, one single storey and the other two storey. These volumes are set across the existing slope of the site, in order to limit the impact of the new dwelling on existing properties. The single storey element encloses the boundary and fronts an existing path. A private courtyard entered from the existing path leads to the covered front door. The site is accessed via an existing drive and pathway that accesses the rear of existing gardens and allotments. New permeable surfacing and entrance gates will be installed. Sleeping accommodation will be at ground and first floor levels. The master sleeping accommodation has been placed as far away from the railway line as possible. Secondary sleeping accommodation is at first floor level. In order to minimise vibration and noise from the railway line a load bearing retaining wall has been proposed fronting the railway. Glazing has been organised around inward facing terraces that capture the best sunlight, without compromising privacy.
 
6: Project NameMaldon Road
Dates: 2010 - 2011
Location: Colchester 
Gross Area: 50 to 99 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
A handsome Victorian dwelling of red brick situated within a Conservation Area in Colchester, the existing garden rose steeply towards the rear of the plot. We were asked to design a single storey addition to the rear of the house and develop the landscaping to take account of the change in level. We proposed a simple white rendered addition linked to the existing house with a bespoke frameless glazed link. We extended the existing living room, which became a kitchen with a dining area. A new utility room was created from the original kitchen. We responded to the change in level of the site by designing a stepped planted terrace with integral seating. Boundary fences, constructed from horizontally laid cedar timbers, provide privacy for a pond with sun terrace located within the upper level of the garden. A screen with concealed lighting at the end of the plot completes the picture. At the lower level, the new building has an ecologically-friendly planted roof, echoing the organised rectangular pockets of lawn at the upper level of the site. A poured concrete floor flows through the kitchen and across the terrace, together with the white rendered walls, unifying the exterior and interior spaces. In contrast with the white render, an existing internal wall is left as exposed brickwork. Concealed lighting is located within the lower edge of the kitchen worktops and behind etched glass doors. A wall of built in display shelving provided an opportunity to design a window seat beneath the frameless glazed link. As the client was keen to manage a lot of the construction work, the build was organised so that local tradesmen built the shell of the main structure and specialist sub-contractors were employed for the glazing, green roof, render finish, concrete floors and joinery.
 
7: Project NamePaines Lane
Dates: 2010 - 2011
Location: Harrow 
Gross Area: 250 to 499 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - One-off Houses
 
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
We were commissioned to renovate the existing house, convert the roof space into children's accommodation and provide additional spaces consisting of kitchen, dining areas, a master bedroom, bathroom, dressing room suite, garages and lobby areas. Built as part of the early twentieth century suburban expansion along the route of the Metropolitan line, the site is a detached dwelling of generous proportions with mature planting. Our design proposals recognise that any addition to the dwelling should be contemporary but sympathetic, using traditional materials such as timber, lead and render. The new wing consists of a two storey gable end element, characterised by a pitched roof with overhanging eaves facing the street, emulating the massing of the existing house. A glass and lead clad linking element joins the existing house. At ground floor level, a seven metre wide horizontal timber clad sliding vehicle door seamlessly folds away when in use. To the rear of the property a single storey composition with pitched roofs forms and encloses a courtyard and patio. The pedestrian rear entrance and lobby is characterised by a rotunda with a circular rooflight. Glazed gable ends allow daylight to wash across the pitched roofs highlighting the exposed rafters and timber soffits.
 
8: Project NameAdjacent House
Dates: 2005 - (ongoing)
Location: Honor Oak 
Gross Area: 50 to 99 sqm 
Sectors:
Conservation -Victorian Buildings,  Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Planning Advice,  Planning Applications
 
Description:
The client asked us to provide a new dwelling upon a prominent corner of a sloping site, which overlooks a park within of a conservation area. We envisaged a long slim and low development nestling inside an enveloping arm of London stock brick providing shelter and privacy for the occupants, whilst maintaining minimal impact upon the neighbouring properties. The occasional carefully placed opening and thin roofline sailing above provide clues of what lies behind to the casual viewer. The gradient of the site is utilised by introducing a split-level arrangement. This allows the introduction of a clerestory window that lets daylight into the internal spaces with the plan. The walled enclosure of the building harmonises the development within the surrounding site and adds to the diversity of developments of all eras within the locale. In contrast the end elevations of the new building are largely glazed and open onto courtyards formed within the site and the remaining elevations are built from lightweight timber frame construction.
 
9: Project NameKitsbury Road
Dates: 2006 - (ongoing)
Location: Berkhamsted 
Gross Area: 25 to 49 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - Conversion & Extensions,  Houses and Housing - Extension,  Houses and Housing - One-off Houses,  Houses and Housing - Renovation
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
The site is a dwelling situated in a row of Victorian terraced houses within a Conservation Area. To the rear the houses has an alternating two storey half-width profile, typical of the kind. In addition, whilst the front of the terrace remains largely original, various single storey low quality additions and conservatories have been added in a piece meal manner. In essence the scheme consists of a glazed screen that runs between the existing party walls with a simple flat roof and glazed rooflight above. The eaves of the roof have been carefully detailed to mask the depth of the flat roof and provide a neat edge to the rainwater gulley. Similarly at the ground, the floor level is continuous. On entering the house long views of the garden are allowed. These are emphasised by an uninterrupted concrete worktop that runs the length of the scheme and emerges into the garden, where it becomes a barbecue and seating area. The whole of this zone is top lit via continuous rooflights, equal in width to the worktop. As one moves through the ground floor the spaces of the house can be interpreted as a series of zones, each becoming less enclosed. Living and sitting areas at the front of the house mask an open plan kitchen. This in turn feeds onto internal and external dining areas. Finally, long formal planters draw the eye to natural planting in the distance.
 
10: Project NameDulwich House
Dates: 2005
Location: East Dulwich 
Gross Area: Not available 
Sectors:
Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Design Services only,  Feasibility Studies,  Planning Advice,  Planning Applications
 
Description:
A new build house in East Dulwich, South London.