Afterhourstudio

 
Address   91a rivington street
third floor
london
EC2A 3AY
United Kingdom: England 
 
   020 7504 1319   
Email   project@afterhourstudio.com  
Website   www.afterhourstudio.com 
Contact   Miss Angela Valentina Del Fuoco 

 Further information >>
 
1: Project NameThe Architect's House
Dates: 2018 - (ongoing)
Location: London 
Gross Area: 50 to 99 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Design Management,  Materials Advice,  Party Wall Advice,  Planning Applications,  Structural Engineering,  Surveying
 
Description:
This is a very exciting building, providing an example of how small redundant sites can be used to provide high quality sustainable design for residential use in an area that has a varied style and scales of buildings. This proposal, as a result, does not mimic its surroundings, but it does ‘remain subservient’ to them, sitting lower than the other buildings. The plot was originally part of the garden to no. 49 Gooseley Lane. When looking at the location plan, the plot dimensions clearly do not compare to the neighbouring terraces. Consequently, the proposed building sits lower than the terrace and does not borrow alignments from it, rather it is simple in form and decoration, hinting to its industrial past and providing a contemporary contrast to the terrace. This proposal is ‘compatible’ with the surroundings as a small-scale development with its brick frontage while not ‘overwhelming’ them. Our proposal consists of creating a new maisonette unit that spreads along ground and first floor. It sets back on the ground floor level along the northern side and in the first floor level along all four sides. Furthermore, the ground floor is below pavement level in order to reduce the height of the overall building and its overall appearance. We believe it is important that all developments should be expected to be of the highest quality of urban design. Furthermore, it is vital to address the need to avoid problems related to ‘bag neighbours’ uses, vacant premises and inactive frontage.
 
2: Project NameLongbridge Road Housing
Dates: 2017 - (ongoing)
Location: London 
Gross Area: 2 000 to 4 999 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - General
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Client Representative,  Community Development,  Community Planning & Participation,  Design Management,  Planning Applications
 
Description:
We have been appointed to design the redevelopment of the site located at 569-631 Longbridge Road, Redbridge. The proposed development is located in the London Borough of Redbridge. There are two existing blocks of flats on the site built in the 1960’s. The site has a number of constraints, which need to be considered and addressed to ensure that the proposed development on the site will work successfully with the existing built environment. The design proposal includes the following works to the site: - Retention and refurbishment of the two existing block of flats. -Provision of new balconies and re-cladding to the existing blocks’ façades. -Upward extension to the two existing block of flats to provide more residential units. -Demolition of the existing garages and relocation of parking areas located at the rear of the property. -Construction of a new 3-4 storeys residential building at the rear of the property. -Construction of a new building to house community-related activities. -Sensible landscape design to the open communal areas. -The new apartments will be a mix of 1, 2 and 3 bedrooms flats. This proposal aims to provide a total of 64 residential units.
 
3: Project NameErika's House
Dates: 2017 - (ongoing)
Location: London 
Gross Area: 50 to 99 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Design & Build,  Design Services only (Stage C),  Party Wall Advice,  Planning Applications,  Refurbishment,  Structural Engineering
 
Description:
We have been appointed to design and build a new mansard roof that is in keeping with the house while adding a contemporary look. The house has been recently renovated using exposed brick walls, hardwood stairs among other architectural features. The client was determined that any additional structure should not reduce the amount of natural light to the lower floors. Many similar projects commonly suffer a reduction of natural light when adding a new set of staircase as this obstructs the normal course of light rays. Our solution increases natural light by creating a suspended set of open stairs and adding various glass panels. Both combined create a very bright space with views over the rear courtyards, gardens and roofs (chimneys pots, dormer windows, etc) of the neighbouring properties. We believe that in inner London those views are very precious. While working on the construction of the stairs we had to research for external materials that could work well together with the bricks used along the stairwell, while in keeping with the materials used on the adjoining properties. After weeks of research we concluded that reclaimed rosemary machine made tiles had the right texture, proportion, colour and shade. Those tiles in contrast to the aluminium fascias, glass panels and old brick work create a humble but contemporary addition to the original house.
 
4: Project NameWoodstock Grove Apartments
Dates: 2015 - (ongoing)
Location: London 
Gross Area: 100 to 249 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - General
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Building Management,  Client Representative,  Construction Management,  Design & Build,  Full Architectural Service,  Party Wall Advice
 
Description:
The original building consists of a three storey end of terrace building spread over basement, ground floor and first floor. Our appointment was to provide with a sensible design solution for the creation of an additional storey in order to increase the number of residential apartments. We opted for a simple but modern storey which steps back from the borders of the original building in order to reduce its presence. The material used for the external cladding are Zinc cladding panels and glass panels, those two materials enable the new storey to fade out. The structural frame is a very interesting part of this development as it is fully suspended from the original building. This enabled the residents of the floors below to remain in their flats during construction. The new three residential apartments are contained within this new suspended structure and have amazing views towards the railways and Woodstock Studios.
 
5: Project NameJames Street Development
Dates: 2016 - (ongoing)
Location: London 
Gross Area: 500 to 999 sqm 
Sectors:
Conservation - General,  Conservation - Georgian Buildings,  Conservation -Victorian Buildings,  Houses and Housing - Conversion & Extensions,  Houses and Housing - General
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Planning Advice,  Planning Applications,  Project Management,  Refurbishment,  Rights of Light Advice,  Structural Engineering
 
Description:
The site is located within the east of the London Borough of City of Westminster. The Borough contains Marlyebone, Mayfair, Hyde Park, Regents Park, Soho, Buckingham Palace, Westminster, Paddington and Maida Hill amongst others. The site lies within the Stratford Place Conservation Area. The area was designated in 1968 and it was extended to include Picton Place and Selfridge’s department store in 1990. The parapet line on the east side of James Street has predominantly developed over time within the original Georgian plot layout. Individual plots have extended to include additional storeys and the introduction of mansards. This has provided a rich varied skyline for walking along the street. The parapet line on the west side of James Street has little remaining of its original Georgian plot layout and the roofline generally surpasses the views of pedestrians on the street, reaching over 4 storeys to 8 storeys in places. After several months liaising with our consultants and planning authorities, we concluded that the following will form part of this proposal: -Restoration of the Shopfronts along James Street and Picton Place. -Replacement and/or restoration of the existing sash windows facing James Street and Picton Place, to a more appropriate type. 6 over 1 pattern as per Queen Anne Style. -Alterations to the existing fourth floor level to ensure that hierarchy of the overall composition is in symphony with the existing building character. -Creation of a new double mansard roof at new fifth and sixth floor level and new dormer windows. To create new 5 residential duplex apartments. -Relocation of existing chimney stacks and pots. This proposal aims to enhance the current building in a prudent fashion. Ensuring the hierarchy of the overall composition of the buildings that form part of ‘the site’. The double mansard roof, the extended fourth floor and the other parts that form part of this proposal will be designed to reflect the form, details and materials of the existing building as well as to retain the presence in the roofscape.
 
6: Project NameJane's House
Dates: 2015 - (ongoing)
Location: London 
Gross Area: 50 to 99 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Design & Build
 
Description:
This is a very small project in West London. The existing building was of various ages and the idea of the new construction is to create a new storey within the shape of two rear large dormers. Modest materials (MDF, plasterboard, stock bricks, timber studwork) were used and combined with oak floor boards, copper panels and large glass skylights. This combination was key to enhance the natural light within the house. The copper panels acted as a reflective material that together with the colour of the sky and other elements like rain water generate a wide range of textures and colours onto the internal walls. Consequently the inner spaces are filled with natural light and colours that change depending on the sky.
 
7: Project Name36 Boutique Hotel
Dates: 2013
Location: London 
Gross Area: 500 to 999 sqm 
Sectors:
Hotels
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Design Services only (Stage C),  Planning Applications
 
Description:
The site (36 Great St Helen) is located in a Conservation Area, however is not a Listed Building. The building is within the Eastern Cluster of the City, this cluster has a large percentage of offices, retail and a smaller number of hotels. The number of residential units is very small in comparison with the rest of the city. Tall buildings are a distinctive element in the skyline. This cluster contains the greatest density of business and jobs in the Square Mile. The site is between two buildings, the building on the left is 8 storeys from the pavement and the building on the right is 7 storeys from the pavement. The site is currently 4 storeys from the pavement and it sets back from the front boundary reducing its footprint. The adjoining properties are mainly overlooking the Parish Church of St Helen Bishopsgate and The Pinnacle. The Parish Church is a Grade I Listed Building where as The Pinnacle is (or will be) a very modern office building of 64 storeys from the ground. This proposal seeks to demolish the existing building and create a new eight storey building (including basement). The existing front facade is considered to make a positive contribution to the character of the Conservation Area, however it requires excessive maintenance, this is expensive and it will require substantial restoration works. The new ground floor will set back from the pavement line, this allow access of natural light to the rooms at basement level. The first floor has been brought forward up to the boundary of the plot (pavement line), this technic has been used to increase the internal floorspace and incorporate a new lightwell that could enable the access of natural light for those rooms at the back of the building. Extending the first floors towards the pavement line also allows all upper floors to reorient their view towards the Parish Church of St Helen Bishopsgate which seems a sensible option since it will be used as a hotel. The design intends to split the front facade in seven blocks, each block (equals a floor) reorients, extends or sets back to reduce the scale of the building. The building will be accessed via a main entrance door at ground level, this will lead to reception, lift and staircase. Disabled rooms will be located at ground and basement floor. All rooms can be accessed via the lift and staircase. All rooms will have en-suite bathrooms. A total of 37 rooms is proposed, 30 rooms will be facing the street where as 7 rooms will be facing an internal lightwell which will provide natural light. Storage facilities, staff room and others will be located at basement level. An existing secondary staircase from the basement to the ground will be used as an emergency escape route.
 
8: Project NameAbbey Street Housing
Dates: 2014 - (ongoing)
Location: London 
Gross Area: 500 to 999 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - Public Housing
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Design Management,  Full Architectural Service,  Planning Advice,  Planning Applications
 
Description:
The site is rectangular in shape and located on the eastern side of Abbey Street. The site is currently an open plot of land serving as a car park. The surrounding area is characterised by 2 and 3 storey residential buildings with garages opposite to the west. This proposal aims to convert the site into residential accommodation. This proposal comprises 4 x 3 bedroom units and 4 x 1 bedroom units. 50 percent of the total number of units will be 3 bedroom family units to comply with Policy H1 of the Council’s emerging Core Strategy. This proposal consists of a basement, ground floor and three upper floors. The Ground Floor sets back from the property line at Abbey Street. The first, the second and the third floor set back from the rear to reduce its visual impact. Also, the second floor sets back from the front in order to provide outdoor areas. In addition to this, the third floor sets back from the front and the sides order to minimise its scale. The ground floor creates an active frontage by incorporating terraces along Abbey Street and creating direct access to the residential units. The First floor follows the sight lines created by the roof of the adjoining property. The second floor is surrounded by semi-open terraces in order to reduce its scale and integrate this development with its surrounding. We intend to use materials that could blend with the surrounding buildings. London yellow stock brick has been chosen as the principal material for the treatment of the facades and Cor-ten cladding for the upper floors.
 
9: Project NameCountryside Hotel Cabins
Dates: 2013 - 2014
Location: Northampton 
Gross Area: 50 to 99 sqm 
Sectors:
Hotels
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Design Services only (Stage C)
 
Description:
Afterhourstudio Architects has been appointed to carry out the conceptual design for a Hotel in the countryside, part of the brief is to use economical architecture. These individual rooms will be raised off the ground to minimize their impact on the landscape. We are researching for materials that can weather over time, eventually blending seamlessly with the landscape. We would like to produce a unique experience for the users.
 
10: Project NameDepli - Furniture
Dates: 2010
Location: London 
Gross Area: Not available 
Sectors:
Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Furniture Design
 
Description:
Originally a set of dining chairs designed for a private client, now re-branded based on only one principle: design using plywood. Why plywood? Birch plywood is a durable and strong material which could have an outstanding appearance if it is properly cut and carefully polished. How we cut it? We use CNC technology to obtain a precise cutting which allows a more sinuous design. All the products are polished and sealed with natural oils to provide a beautiful low sheen lustre.