Green & Teggin Architects

 
Address   28 Lausanne Road
London
SE15 2HU
United Kingdom: England 
 
   0207 358 1618   
Email   jg@greenandteggin.co.uk  
Website   www.greenandteggin.co.uk 
Contact   Mr Thomas Angus Donald Teggin 

 Further information >>
 
1: Project Name24 Aldersmead Rd
Dates: 2013 - 2014
Location: London 
Gross Area: 25 to 49 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - Conversion & Extensions,  Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
This project consists of a rear extension to a semi-detached house in Beckenham. The existing property was a three storey Victorian semi detached house with a poorly constructed rear extension that the owners, both art historians, wished to replace. Our brief was to provide a better connection between the house and the garden, bring as much light as possible into the house and to design a discreet utility area in into the existing house. They clients were keen to have a very modern looking extension that contrasted with the existing house. The design and detailing is a development of our project at 130 Oglander Rd, with deep glue laminated timber beams, green roof flush with shallow pitch roof glazing and concealed gutters and downpipes etc. Here however the structure was formed using a single leaf of Porotherm clay blocks, and we introduced a cantilevered corner window. The design includes a glass slot across the roof to separate the new from the old. As with most of our projects we were careful to retain as much of the existing structure as possible, lining up new openings with openings designed for the original house etc. Initially the client considered using a whole room as the utility area, however with careful planning and relocation of a doorway, it was possible to retain the original kitchen as a children's play room with a utility cupboard concealed with sliding doors down one wall. The project was realised in close co-operation with Architecturall design and build contractors.
 
2: Project Name150 Turney Rd
Dates: 2012 - 2014
Location: Dulwich 
Gross Area: 100 to 249 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - Conversion & Extensions,  Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Description:
150 Turney Rd is a large semi detached Victorian property within the Dulwich Estate. This is the second property we have worked upon for the client couple, who had previously lived in East Dulwich. They wanted rearrange the ground floor and extend to the rear to accommodate a kitchen diner, a WC and a utility room in addition to the two reception rooms already there. They also wanted to convert the attic to accommodate a master bedroom and en-suite. Keeping the structural modifications to a minimum, we demolished the existing lean-to conservatory and scullery and are building a large, full width garden room that connects to the new kitchen. The WC and utility room have been positioned deep within the floor plan, as these are the rooms that require least natural light. A glazed slot in the roof separates the new green roof from the existing building and allows light to filter deep into the plan. A new wood burning stove provides a focal point for the room. The attic room exploits the fantastic views over Dulwich sports ground and Belair Park and has a dressing room, storage and a large top lit bathroom.
 
3: Project Name130 Oglander Rd
Dates: 2010 - 2011
Location: London 
Gross Area: 25 to 49 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - Conversion & Extensions,  Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Brief Writing,  Contract Administration,  Full Architectural Service,  Lighting Design
 
Description:
he brief for this project was to design an extension that would link more effectively with the garden and bring more light into the grand dining room. Our clients, Carolyn and Paul Winstanley (a well regarded photo realist painter), were keen to develop a highly contemporary design. A slot of glass runs across the roof and down the side elevation separating the new extension from the existing building, and positioned to allow light deep into the plan of the existing house. To prevent overlooking from the neighbour’s roof terrace through a glass roof, we used deep timber beams to support the glass and obstruct the oblique view into the extension. These beams were rebated to conceal a green roof flush with the glass, and routed on the underside to accommodate strips of LEDs lighting. By enlarging the opening from the dining room into the new extension and positioning the doors appropriately, it is now possible to see right down the garden from the front door. The design includes bronze anodised aluminium bespoke guttering, window reveals and window frames that act together to discreetly channel rainwater from the glass roof to below ground. It also includes black stained larch cladding and highly insulating Heat Mirror glass to reduce solar gain and internal UV light. The project was entered to the AJ small projects prize and is featured in the AJ Buildings Library. The project was realised in close co-operation with Architecturall design and build contractors .
 
4: Project Name191 Crystal Palace Rd
Dates: 2012 - 2014
Location: London 
Gross Area: 100 to 249 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - Conversion & Extensions,  Houses and Housing - General,  Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Brief Writing,  Full Architectural Service
 
Description:
This project consists of a loft conversion, side extension, internal refurbishment, and landscaping to an end of terrace 1970’s house in Crystal Palace Rd East Dulwich. The original house had been constructed to a standard design that failed to take advantage of its end of terrace location. The brief was to use the site opportunities to turn a common house type into a unique home. The client was keen on a pragmatic but respectful attitude to the original house, enhancing its better qualities and integrating the new work with the original form as closely as possible. The loft is open plan (including the stair from the first floor) with an en-suite steam shower, and dormer with large sliding windows and great views. The existing first and ground floor is being remodeled to include a wc and utility room in the middle of the plan, space saving sliding doors, enlarged window openings, and large new openings to the side extension. The side extension is conceived of as a timber frame and timber clad structure slotted into the void between the exposed brick of the boundary wall and the existing house. It includes large sliding doors to open up the space to the front courtyard and rear garden, and a central mirrored roof light to bring light into the depth of the plan. The front courtyard, bike shed and cladding all make reference to the existing black stained palisade to the existing timber porch.
 
5: Project Name69 Grove Park
Dates: 2011 - 2012
Location: London 
Gross Area: 100 to 249 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - Conversion & Extensions,  Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Building Failures,  Full Architectural Service
 
Description:
This three-storey semi detached Victorian property is set within the Grove Park Conservation Area. The clients approached us to design a rear extension to provide them with a more spacious dining and living area, and to re-roof the property. Having struggled through the last two winters, the clients wanted us to ensure the house was substantially cheaper to heat. With the client we decided that the most sensitive and cost effective solution would be to demolish as little as possible and to provide a full width extension to the rear. The extension features a green roof, a first floor terrace and a cantilevered structure providing a fully glazed corner window. The scheme will provide a new dining / living area with a sunny courtyard outside the kitchen and views to the garden. This project is our third variation of the plan form and layout. Southwark Conservation and Design, and the Camberwell Society both commended the design for its sensitivity to the Conservation Area.
 
6: Project Name36 Hilldrop Road
Dates: 2012 - 2013
Location: London 
Gross Area: 10 to 24 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - Conversion & Extensions,  Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
This project was for a 5th floor roof extension to a four storey early Victorian semi-detached town house in an Islington Conservation Area. The Conservation Area rules were very restrictive (no construction to be visible to the front above the parapet). The height of the project also imposed technical challenges with regard to compliance with the fire and building regulations. We developed a lightweight timber frame in conjunction with the engineer that worked with the existing proportions of the structure and could be constructed above the existing flat whilst the clients remained in the property. The stepped section maximises the available headroom, and the design includes a self cleaning glass slot wrapping over the roof, pre weathered zinc cladding, a walk in wet room and high quality Schüco slidingdoors The result is a flexible south-east facing extension and roof terrace with fantastic views over London.
 
7: Project Name28 Lausanne Road
Dates: 2008 - 2009
Location: London 
Gross Area: 25 to 49 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - Conversion & Extensions,  Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Art & Architecture,  Full Architectural Service,  Planning Applications,  Refurbishment,  Small Works less than £100,000,  Sustainable Design
 
Description:
We bought 28 Lausanne Road in the autumn of 2006. Although the top of the house had been well renovated, the remainder of the house required a lot of work. Considering the existing form and structure, and our limited budget, we decided that the most efficient way to extend would be to demolish the rear wall and construct a full width extension across the back to provide an open plan family room / kitchen with views to the garden. This form also created the opportunity for a courtyard that allowed us to retain the original window to the existing rear living room, and provided a view from this room all the way through the garden room and down the garden. The project includes open plan kitchen / living area with a trap door in the bedroom floor above that opens to create a double height space. A sky space roof light (after James Turrell), a wood burning stove, external insulation and Siberian Larch cladding, a roof garden, solar water heating and second hand London Stock bricks.
 
8: Project Name15 Marmora Rd
Dates: 2015 - 2016
Location: London 
Gross Area: 100 to 249 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - Conversion & Extensions,  Houses and Housing - General,  Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
This project consists of a ground and first floor rear extension to a semi-detached, double fronted, 7 bedroom Victorian house with a large southeast facing garden backing on to Brenchley Gardens. The clients had recently bought the property with planning permission for a generic full width rear extension. They appointed us to improve on the design, which included significant structural intervention, (to retain the first floor outrigger), unacceptably low ceiling heights to the dining area and excessive depth in plan (leaving minimal natural light and ventilation available for the existing rear reception room). The existing design also failed to take into account an existing boundary wall, which would create a pinch point restricting access to the rear garden. We developed proposals to deal with these issues. Our design included extending the stair and rebuilding the outrigger at a higher level to increase the available ceiling height to the ground floor dining area. We stepped the new unattached flank wall to maintain side access to the garden, and provide natural light and ventilation to the existing rear reception room. We introduced a skew in plan to the main dining space, which provides a better balance between the living and utility spaces. The design also includes a window seat area adjacent to the kitchen, which will be at the same level as an intermediary terrace to the garden. At first floor level, the rebuilt rear addition serves as a study space with a large garden facing oriel window seat. This room has been designed as flexible breakout space to the landing, with discrete bi-fold fire doors providing lots of natural light to the stair and hall. The case officer, and Southwark Conservation and Design department think “the current proposal is a significant improvement in comparison to the previously approved scheme” and are recommending approval.
 
9: Project Name15 Crystal Palace Rd
Dates: 2015 - 2016
Location: London 
Gross Area: 100 to 249 sqm 
Sectors:
Houses and Housing - Conversion & Extensions,  Houses and Housing - General,  Houses and Housing - One-off Houses
 
Click to view larger image - opens in new window
Enlarge image and view gallery
Key Services:
Full Architectural Service
 
Description:
This project consists of a rear ground floor extension and a second floor mansard roof extension to a Victorian house in East Dulwich. The original house is detached and unique, occupying a wider plot and with greater story heights than its immediate neighbors. Like many other houses on the street it has a butterfly roof and parapet to the front elevation. The site has a long and convoluted planning history, comprising a series of ill conceived and inappropriate designs for excessively large and insensitive extensions, all commissioned by a previous owner. These had all been withdrawn or refused (including at appeal). A key part of the new owner’s brief was to overturn the prejudice against development established by the previous planning applications and salvage the potential of the site. At ground floor level we are proposing a single storey, full width rear extension, providing an internal dining area open plan to a new kitchen housed in the original rear addition. We are also proposing a small seating area partially in-filling the side return, designed to reduce the visual impact and any loss of sun and daylight to the existing neighbouring properties. At roof level to the main house, we are proposing a lower, more sensitive and more innovatively designed mansard roof extension than the previous rejected schemes. Through a reduction in the ceiling height to new second floor, and the use of vacuum insulation panels, we have been able to reduce the height of the mansard roof by 300mm in comparison to previous rejected schemes. This reduced bulk has reduced the angle of visibility from the street ensuring the roof extension is subservient to the host building. The layout to the new second floor includes a master bedroom with a separate wc and single bedroom / study. The main bedroom includes an ancillary open plan wet area and shower, with sliding doors for separation if required. This provides double aspect and views out over the rear garden through large sliding window and Juliet balcony.